Zdravje

Pozdravljeni! Ponovno vam pišem. Vesela sem, da ste si vzeli čas in...

10 nasvetov za finančno neodvisnost mladih

16.6.2017
Nasveti enega najuspešnejših in najbogatejših investitorjev na svetu - Warrena Buffetta

Seveda članek ni namenjen samo mladim, saj so dolgoletne izkušnje ostarelega investitorja neizčrpen vir modrosti.

 

Najprej investirajte v sebe.

Ko teče beseda o investiranju, vam bodo vsi svetovali, da začnite čimprej. Ampak ali veste kako hitro lahko te naložbe izginejo? V trenutku! Zato vlagajte v sebe. To ne pomeni, da pričnete zapravljati za draga izobraževanja in tečaje, ampak da izkoristite informacijsko dobo in dostopnost do interneta, saj boste tako lahko izvedeli praktično vse, kar si želite, kakor hitro želite. Poiščite svojo strast, vlagajte v sebe preko nabiranja znanja, modrosti, in se nikoli, nikoli ne nehajte učiti.

 

Zgodaj prenehajte s slabimi navadami.

Katere navade se morate takoj znebiti? Ko gledam nazaj, je bilo to zapravljanje. Bilo je prav grozno. Kot najstnik in mladenič sem zapravil vse še preden sem imel in si izposodil, da bi porabil še več. Čimprej prenehajte s svojimi slabimi navadami, da se vam ne bo treba vedno učiti iz lastnih napak.

 

Najemite si mentorja.

Lepo si je najti nekoga, ki ga občudujete. Mnogi ljudje imajo svoje "vzornike". S tem ni nič narobe. Poiščite si nekoga, ki bo vplival na vas na področju, ki vas zanima. Mentorja. Vendar pazite, da ne boste ves čas samo jemali. Vaš mentor naj bo samo pripravljen pomagati, ko ga boste potrebovali. Če boste sploh imeli dovolj sreče, da boste našli nekoga, ki bo pripravljen vlagati v vas. Hkrati pa mu pomoč vračajte, sicer ga ne boste imeli dolgo.

 

Spoznajte svoje prednosti.

"Saj ni treba biti strokovnjak za vse, vendar je najpomembnejše da veste, kje je obseg tega kroga, kar veš in kar ne veš, in ostati znotraj njega," je dejal Warren Buffett. Razumevanje, kako ste ustvarjeni, kaj so vaše prednosti in kakšne so vaše slabosti, je ena od najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti. In to takoj.

 

Delajte kar imate radi.

Warren Buffett je nekoč dejal, "Delajte na delovnem mestu, ki ga imate radi." Zakaj bi milijarder rekel kaj takega? Verjetno zato, ker ve, da vam nič ne more prinesti sreče, če boste vse življenje počeli nekaj česar ne marate.

 

Nikoli ne tvegajte pomembnega za nepotrebno.

Ko imate vse kar potrebujete, ne tvegajte vsega za trenutek užitka ali zaradi napada besa. Vedno vse dobro premislite. Uporabljajte zdrav razum. Zdi se, da je tega zadnje čase vedno manj.

 

Ne zamudite dobrih priložnosti.

Včasih se pojavijo dobre priložnosti, ki pa se jih ne zavedamo. Včasih, dobre priložnosti zahtevajo trdo delo in se jim raje odrečemo. Ne zamudite dobre priložnosti, ker vam je neprijetno. V večini primerov vam bo ob teh priložnostih neprijetno.

 

Zaščitite svoj čas.

Prej kot se boste zavedli, da je vaš čas vaša najbolj dragocena dobrina, prej ga boste začeli varovati. Čimprej se morate naučiti upravljati s svojim časom! Ko vam bo uspelo nadzorovati svoj čas, ... Ne, ko boste obvladali svoj čas, boste neustavljivi. Obvladajte svoj čas. Imejte urnik. Zaščitite svoj čas.

 

Izogibajte se kreditnim karticam.

Resno. Izogibajte se kreditnim karticam. Če ste že na začetku zagrabili vabo, boste postali suženj hitro rastočega dolga. Naučite se živeti in plačevati z gotovino. Če nimate denarja, ga ne zapravljajte. Naučite se discipline in samokontrole, da boste obvladovali svoj denar že zgodaj v življenju.

 

Bodite prijazni.

Prijaznost je ena od izgubljenih umetnosti naše družbe. Imejte radi ljudi okoli sebe. Se vedno strinjate? Seveda ne. Ali to pomeni, da smo lahko podivjani kreteni? Ne. Naučite se prijaznosti. Naučite se je zgodaj. Uporabljajte jo pogosto.