Zdravje

Pozdravljeni. Zanima me, kje bi si lahko prebral, kaj vse spada pod...

Bolezni, ki jih lahko pes prenese na človeka

26.7.2017
Preden si boste naslednjič z vašim ljubljenčkom delili sladoled ali izmenjevali poljube, si preberite katere izmed najpogostejših bolezni lahko pes prenese na človeka.

Mikrosporija

Če pri psu opazite okrogle lise brez dlake, ima verjetno mikrosporijo. Gre za glivično bolezen, ki se zlahka prenese z živali na človeka. Da bi preprečili prenos bolezni z okuženega psa, si po kontaktu z njim vedno umijte roke z antibakterijskim milom. Bolezen se pri psu in človeku enostavno zdravi, vendar pa lahko zdravljenje traja tudi do tri mesece.

 

Gliste

Gliste so špagetasti paraziti, ki se pogosto nahajajo v pasjem prebavnem sistemu. Okužba z njimi je zelo resna, saj lahko povzroči slepoto. In to je samo eden od razlogov, zakaj je potrebno psom redno dajati preparate proti glistam.

 

Steklina

Ta bolezen je tako huda, da je že marsikje po svetu obvezno cepljenje psov proti steklini.

Da bi nas pes okužil s steklino, nas mora le-ta ugrizniti po tem, ko je njega ugriznila okužena žival. Žal je za okužbo dovolj že tudi, da pride slina okužene živali v stik z odprto rano ali sluznico. Steklina je potencialno smrtna bolezen, zato jo je vedno potrebno jemati skrajno resno.

 

Lymska borelioza

Čeprav borelioze ne moremo dobiti od psov, pa lahko pri okužbi vseeno odigrajo pomembno vlogo. Bolezen prenašajo predvsem okuženi klopi. Ker se pogosto zgodi, da domači pes s sprehoda domov prinese tudi kakšnega klopa, obstaja možnost, da bo le-ta prešel tudi na človeka.

 

Garje

Garje so nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča majhna pršica, imenovana srbec. Če pes prenese parazita na človeka, lahko ta pri človeku povzroči srbeč ekcem, vendar le ta kmalu sam izgine, saj se parazit na človeški koži ne more razmnoževati. 

 

To so najpogostejše zdravstvene težave, ki jih lahko dobimo od naših štirinožnih prijateljev. Pred njimi se najlažje zaščitimo tako, da:

  • psa redno cepimo
  • psa redno zaščitimo pred zajedalci
  • odstranjujemo pasje iztrebke
  • po stiku s psom si vedno umijemo roke
  • če sumite, da se je vaš pes okužil s katero izmed zgoraj naštetih bolezni oz. zajedalcev, se čimprej posvetujte z veterinarjem