Izobraževanje in družina

Pozdravljeni. Sošolka ima vsak mesec novega fanta. Še preden...

Erozija zob

20.6.2017

Erozija zob je proces, pri katerem kislina raztaplja zobno sklenino. Sklenina je trda površina zoba, ki ščiti ranljivo zobovino pod njo. Izpostavljenost zobovine lahko privede do zelo občutljivih ali celo bolečih zob. Erozija zob je zahrbten proces, ki ga je težko prepoznati in zdraviti. In ko je sklenina uničena, je izgubljena za vedno. Prav zato je tako pomembno, da takšno dogajanje preprečimo.

 

Erozijo zob ponavadi zaznamo v poznejši fazi, ko je sklenina že uničena. Prepoznamo jo po spremenjenem videzu zob, ki postanejo na določenih mestih bolj rumenkasti, temnejši ali sprednji zobje krajši, tanjši in bolj prosojni ali pa postanejo robovi nazobčani.

 

Kaj povzroča erozijo zob?

 

Sokovi in gazirane pijače

Gazirane pijače in sokovi (tudi lahke različice) dobijo svoj svež okus od dodane fosforjeve kisline (npr. v koli) ali sadne kisline (v sokovih in športnih napitkih). Kisel okus prikrijejo z dodanim sladkorjem ali sladili, vendar pa ti ne nevtralizirajo kislin.


Hrana

Ni pomembno kako zdrava je, ampak vsa kisla hrana je škodljiva za naše zobe. To velja še prav posebej za kislo sadje, kot so citrusi, jabolka, robide in ribez. Tudi izdelki iz kislega sadja (jabolčni sirup, marmelada in sadni sokovi) škodijo našim zobem. Nekatera živila, kot so solatni prelivi in majoneze, kisajo z ocetno ali citronsko kislino. Tudi ta živila lahko pri pogostem uživanju povzročijo zobno erozijo. Tudi nadomestki vitamina C so kisli, zato je sesanje namesto žvečenja teh tablet zelo slabo za vašo sklenino.

 

Slina

Slina igra pomembno vlogo pri zaščiti naših zob, saj neutralizira kisline, ki ostajajo v naših ustih po tem, ko smo zaužili hrano in pijačo. Vendar pa nekatera zdravila zavirajo izločanje sline, kar povzroča suhost ust in poveča ranjivost zob zaradi erozije. Žvečenje (žvečilnega gumija) vzpodbuja izločanje sline.

 

Kako preprečimo erozijo zob?

Ena izmed rešitev, kako zmanjšati možnost erozije zob je, da se izogibamo uživanju kislih živil. Če pa se vseeno odločimo za njih, pa poskrbimo, da ostanejo v ustih čim krajši čas. Zato npr. po obroku ne izpirajmo ust s pomarančnim sokom, ampak z vodo.

 

Erozijo zob lahko preprečimo tudi s pravilno ustno higieno. Zobe si čistimo dvakrat na dan z mehko zobno ščetko in z zobno pasto, ki vsebuje fluorid. Prostore med zobmi čistimo enkrat na dan z zobno nitko. Po tem ko smo zaužili kaj kislega, moramo počakati vsaj eno uro, preden si poščetkamo zobe, saj kislina zmehča sklenino in naše čiščenje ne bo učinkovito, ampak bomo samo poškodovali sklenino.