Prosti čas

Pozdravljeni! Mene pa zanima, če si kupiš zavarovanje za primer...

Hišnim ljubljenčkom nevarne sobne rastline

25.6.2017
Rastline pomagajo ustvariti udoben občutek v našem domu, vendar pa bi morali biti lastniki hišnih živali še posebej previdni pri njihovi izbiri. Ogromno sobnih rastlin vsebuje strupene snovi, ki lahko škodijo psom ali mačkam, če jih le-ti zaužijejo. Znaki zastrupitve so lahko blagi ali pa celo tako hudi, da žival umre. Večina sobnih rastlin ima več imen, zato je pomembno, da se prepričamo, da naše rastline niso strupene za našega hišnega ljubljenčka.

Lilijelilije

Mnoge rastline iz družine lilij so strupene za mačke, nekatere pa tudi za pse. Mačke so edine živali, za katere je znano, da so za njih strupene Velikonočne lilije (Lilium longiflorum) in Lilije Stargazer (Lilium 'Stargazer'). Po zaužitju kateregakoli dela teh rastlin se lahko pri mački pojavijo bruhanje, letargija in pomanjkanje apetita. Če ne ukrepamo, lahko hitro sledijo še odpoved ledvic in celo smrt.

Spatifil (Spathiphyllum) in Calla (Zantedeschia calla)  (ki sicer nista pravi liliji) sta strupeni za pse in mačke. Zaužitje lahko povzroči draženje jezika in ustnic, povečano slinjenje, težave pri požiranju in bruhanje.

 

Asparagusasparagus

Sobni asparagus (Asparagus aethiopicus, Asparagus densiflorus, Asparagus setaceus) je strupen za pse in mačke. Če žival zaužije plodove rastline, se lahko pojavijo bruhanje, driska in/ali abdominalne bolečine. Če je žival toksinom izpostavljena večkrat, lahko pride do alergijskega dermatitisa (vnetje kože).

 

DraceneDracena

Dracena (Dracaena) je rod približno 40 vrst dreves in mesnatih grmovnic, izmed katerih je veliko strupenih za pse in mačke. Po zaužitju rastline se lahko pojavi bruhanje (z ali brez krvi), izguba apetita, depresija in/ali povečano slinjenje. Prizadete mačke lahko imajo tudi razširjene zenice.

 

 

DifenbahijaDifenbahija

Difenbahija je strupena za pse in mačke. Če žival rastlino zaužije, lahko pride do draženja v ustih, kar pa lahko povzroči povečano slinjenje, težave pri požiranju in bruhanje.

 

 

Slonovo uhoSlonovo uho

Slonovo uho vsebuje podobno škodljivo kemikalijo kot difenbahija, zato je tudi odziv živali po zaužitju te rastline podoben: draženje v ustih, povečano slinjenje, težave pri požiranju in bruhanje.

 

 

CiklameCiklame

Ciklame so lepe, cvetoče rastline, ki so strupene za pse in mačke. Če žival rastlino zaužije, lahko pride do povečanega slinjenja, bruhanja in diareje. Če žival zaužije večjo količino ciklaminih gomoljev, se lahko pojavijo motnje srčnega ritma in celo smrt.

 

Vzpenjavi filodendronVzpenjavi filodendron

Vzpenjavi filodendron (Philodendron hederaceum, Philodendron scandens) je pogosta sobna rastlina, ki pa je škodljiva za mačke. Ta vrsta filodendrona vsebuje kemikalijo, ki pri živali draži usta, jezik in ustnice. Pri prizadetem ljubljenčku se lahko pojavi povečano slinjenje, bruhanje in težko požiranje.

 

Aloe veraAloa

Aloe vera je mesnata rastlina, ki je strupena za pse in mačke. Alkaloid aloin je toksičen del rastline, ki se v obliki grenke rumenkaste smole nahaja v zgornji plasti listov pri večini vrst aloe in lahko povzroči bruhanje in / ali rdečkast urin. 

 

ScindapsScindaps

Scindaps ali Mavrina (Scindapsus pictus) je vzpenjalka, ki je strupena za pse in mačke. Po zaužitju se lahko pri ljubljenčku pojavi draženje ust, jezika in ustnic in posledično še povečano slinjenje, bruhanje in / ali oteženo požiranje.