Izobraževanje in družina

Spoštovana, smo ločena družina. Otroci so stari 6, 11 (deklici) in...

Kaj jesti, da se obranimo nadležnih insektov?

20.6.2017
Naravne alternative sprejem proti nadležnemu mrčesu

Komarji, klopi in še cel kup drugega mrčesa nam lahko kaj hitro uničijo sicer odlično pripravljen piknik ali kakšno drugo aktivnost v naravi. Poleg nadležnega brenčanja in bolečih pikov, pa lahko žuželke prenašajo tudi bolj ali manj nevarne bolezni. Ubranimo se jih lahko tako, da se izogibamo močno dišečim losjonom, milom in parfumom, nosimo svetla oblačila in uporabljamo repelente. K sreči nas je mati narava obdarila tudi z živili, ki smrdijo nadležnim brenčačem. Žuželke, kot so klopi in komarji zaznajo svoj plen tako, da zavohajo ogljikov dioksid in mlečno kislino, ki ju proizvajajo toplokrvne živali. Obstajajo tudi živila, ki pomagajo prikriti te izločke in nas s tem naredijo manj privlačne za insekte.

 

Česen

Ko česen napadejo škodljivci, ta sprosti snov alicin, ki je strupen za insekte. To je tudi spojina, ki povzroča močan vonj česna. Ko pojemo česen, se njegov vonj sprošča preko naše kože in zmoti občutek za vonj pri insektih. Tako nas težje zaznajo in posledično tudi pičijo. Alicin se pri segrevanju uniči, tako da je v ta namen bolj koristen surov česen.

 

Limonska trava

Olja, ki jih najdemo v limonski travi, so znani naravni repelenti, saj prikrijejo naš vonj. Tudi uživanje te rastline ima podoben učinek. Zato je dodajanje limonske trave juham in omakam koristno, ne samo zelo dobro.

 

Čili in pekoča paprika

Kapsaicin je spojina, ki naredi čili pekoč in ga uporabljajo kot naravni insekticid, poleg tega pa še odpravlja srbenje po piku insektov. Uživanje hrane s čilijem preprečuje pike insektov, saj očitno ne marajo vonja, ki ga oddaja naše telo po takšni prehrani.

 

Grenivke

Tudi grenivke vsebujejo posebno spojino, ki odvrača komarje. Ta naj bi bila učinkovita tudi proti klopom.

 

Banane

Pri bananah se mnenja krešejo. Nekateri ljudje prisegajo, da tudi uživanje banan odvrača žuželke, ker vsebujejo vitamin B in kemikalijo imenovano 3-oktanol. Spet drugi pravijo, da banane privabljajo žuželke, ker vsebujejo veliko kalija, saj živila z visoko vsebnostjo kalija povečajo proizvodnjo mlečne kisline v našem telesu, kar pa privablja žuželke.

 

Čebula

Čebula vsebuje enako snov kot česen, alicin. Medtem, ko med prijatelji ne boste preveč priljubljeni, če boste jedli veliko čebule, se boste pa zaščitili pred piki insektov. Por, drobnjak, in šalotka so sorodniki čebule in pravtako vsebujejo alicin.

 

Fižol, leča

Obe stročnici sta poceni, hranljivi in vas lahko zaščitita pred piki žuželk. Fižol in leča vsebujeta veliko vitamina B1, ki je znan tudi kot tiamin. Vonj, ki se sprosti po zaužitju tiamina, naj bi motil insekte.

 

Paradižnik

Vtiranje paradižnikovega soka na mesto pika je domače sredstvo za oblažitev bolečine in srbenja po piku insektov. Vendar pa lahko uživanje paradižnika pike insektov tudi preprečuje. Paradižnik je še eden izmed dobrih virov vitamina B1, ki vas lahko hkrati naredi tudi manj vabljive za žuželke.

 

Jabolčni kis

Stara vraža pravi, da, če se želite uspešno obranili nadležnih komarjev in klopov, morate popiti trikrat dnevno po eno žlico jabolčnega kisa vsaj tri dni zapored, preden nameravate biti zunaj ves dan. Ne vem za komarje in klope, ampak vinske mušice vas bodo pa prav zagotovo oboževale.