Zdravje

Spoštovani! Mene pa zanima, zakaj so zobozdravstvene storitve na...

Kaj so kriptovalute in bitcoin?

15.9.2017
Že skoraj vsak dan se srečujemo z izrazom kriptovalute ali pa vsaj z bitcoinom kot njihovim glavnim predstavnikom. Za kaj pri tem sploh gre?

Kriptovaluta je digitalna ali virtualna valuta, ki uporablja kriptografijo za zavarovanje transakcij in za nadzor ustvarjanja dodatnih enot valute. Zaradi te varnostne funkcije je kriptovaluto in njene transakcije težko ponarediti. Njena najprivlačnejša značilnost je dejstvo, da ga ne izdaja noben osrednji organ, zaradi česar je teoretično odporen na vmešavanje ali manipulacijo države. Njene kritike skrbi anonimnost njenih transakcij, saj bi lahko bile podlaga za nelegalne dejavnosti, kot so pranje denarja in utaje davkov.

 

Prva kriptovaluta, ki je dosegla pozornost po vsem svetu, je Bitcoin. Njegovi začetki segajo v leto 2009, ko je, do sedaj neznani avtor, njegov podporni sistem objavil kot odprtokodno programsko opremo. Dobrih šest let za tem je bilo v obtoku že več kot 15 millionov bitcoinov v vrednosti približno 3,5 milijarde dolarjev. Njegov uspeh je povzročil pojavljanje številnih drugih konkurenčnih kriptovalut. Trenutno obstaja več kot 900 digitalnih valut.

 

Pri kriptovalute je prenos sredstev med dvema uporabnikoma lažji in cenejši, saj se transakcije izvajajo direktno med uporabnikoma, brez posrednika, z uporabo javnega in privatnega ključa. Stanje v denarnici je zapisano v obliki dolgih nizov številk in črk, povezanih z matematičnim algoritmom šifriranja, ki je bil uporabljen za njihovo kreiranje. Javni ključ (primerljiv s številko bančnega računa) služi kot naslov, ki je javno objavljen v sistemu in kateremu lahko ostali uporabniki sistema pošljejo bitcoine. Zasebni ključ (primerljiv s PIN številko bančne kartice) naj bi bil varovana skrivnost in se uporablja samo za odobritev prenosa Bitcoina.

 

Glavna genialnost Bitcoina je uporaba blokovne verige (blockchain) za vodenje vseh transakcij, ki so se kdajkoli izvršile z uporabo bitcoina. Gre za podatkovno strukturo, dovolj odporno na hekerske napade, ki se lahko kopira med vsemi računalniki z Bitcoinovo programsko opremo in tako decentraliza nadzor nad transakcijami. Strokovnjaki ravno v tej tehnologiji vidijo potencijal, ki se ga da izkoristiti v industriji in bančništvu za optimizacijo stroškov procesiranja plačil.

 

Kriptovalute je mogoče kupiti kot vsako drugo valuto na več elektronskih borzah, ali pa jih pridelate s t.i. rudarjenjem. Pri rudarjenju gre za posojanje procesorske moči za reševanje kompleksnih algoritmov, ki so temelj blockchain tehnologije. Za procesorsko moč so udeleženci nagrajenimi z novonastalimi kriptovalutami. Za to potrebujete le dovolj močan računalnik in podatkovno povezavo.

 

Trenutno najbolj priljubljene kriptovalute so:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Bitcoin Cash
  • Ripple
  • Litecoin
  • Dash

 

Bitcoin kot plačilno sredstvo danes sprejema vse večje število spletnih trgovcev z izdelki in storitvami in fizičnih trgovin, vendar mu do množične uporabe manjka večja stabilnost vrednosti in varnost uporabe. Uporabniki elektronski borz so namreč še vedno izpostavljeni velikim tveganjem valutnih nihanj in računalniških vdorov, prav tako pa jih ne varuje trenutna zakonodaja.