Pravo

Mene pa zanima kako je s priposestvovanjem zemlje. Že trideset let namreč...

Kaj vam sporoča vaš pes

17.6.2017
Lastniki psov navadno vedo, kaj približno jim sporoča njihov hišni ljubljenček. Toda kaj natančno pomeni premikanje repa, sploščena ušesa, glasno oglašanje? Kot ljudje, poznajo tudi živali številne načine izražanja.

Ušesa

Zaradi razlik med ušesi pasem, ko so nekateri pokončni, drugi viseči, je obnašanje psa nekoliko težje razpoznati po ušesih. Ampak na splošno pa tudi za pse veljajo ista načela za mačke. Če je vaš pes sproščen, bodo njegova ušesa v naravnem položaju. Ko je pes pozoren in nekaj pozorno opazuje, bodo njegova ušesa dvignjena in obrnjena k stvari, ki ji posveča pozornost. Če je vaš pes ušesa nežno potegnil nazaj, je to prijateljski pozdrav. Če pa je potegnil ušesa popolnoma navzdol in nazaj, je vaš kuža najverjetneje prestrašen.

 

Oči

Ljudje uporabljajo izraz "puppy-dog eyes" z razlogom: tako kot pri ljudeh, lahko tudi pasje oči izražajo celo paleto čustev. Ko je pes pod stresom ali prestrašen, njegove oči niso tako široko odprte in izgledajo manjše. Če prične pes škiliti (ob predpostavki, da mu ne sije sonce v oči), je to lahko znak, da ga nekaj boli. Jasen pokazatelj razpoloženja ni samo sprememba velikosti in oblike očmi, ampak tudi smer njegovega pogleda. Bodite pozorni na situacijo, ko vam pes odkrito strmi v oči, ali od vas odvrača pogled tako, da vidite beločnico njegovih oči. To so znaki, ki kažejo, da se brani, zato se raje umaknite.

 

Usta

Če pes kaže svoje zobe, je to univerzalni znak agresije. Vendar pa veliko ljudi ne ve, da lahko psi s svojimi usti izražajo tudi druge občutke. Če je vaš pes sproščen, so njegova usta ponavadi zaprta ali malo odprta. Psi, ki so pod stresom ali pa jih je strah, pogosto zaprejo usta in na vogalih potegnejo ustnice nazaj. Da bi bolje razumeli razpoloženje vašega psa, pomaga, če upoštevamo držo njegovega celotnega telesa. Zanimiv gib, ki ga naredi pes in se ga pogosto zamenjuje za agresijo, je "ubogljivo režanje"; to je takrat, ko pes potegne ustnice s svojih zob, in marsikdo misli, da ga bo pes napadel. Če upoštevamo držo preostalega telesa in je le-ta sproščena in ne trda, grem verjetno za podrejanje.

 

Rep

Medtem ko mahanje z repom na splošno pomeni, da je pes srečen ali razburjen, pa vedno ni nujno tako. Eden od največjih mitov o pasji telesni govorici se navezuje ravno na pasji rep. Govori o tem, da je mahajoči rep znak za prijaznega psa. V resnici pa lahko ima pes, ki razmišlja o tem, da bi vas napadel, rep visoko dvignjen in z nim maha naprej in nazaj. V takem primeru je zoper ključno opazovanje ostalih delov telesa. Če vidite mahajoči rep s trdimi nogami, napetimi mišicami in ustnicami, ki so se pričele pomikati nazaj, ste lahko v že kar hudih težavah.

 

Telesna drža

Telesna drža psa pripoveduje podobno zgodbo kot pri mački. Agresivni psi poskušajo izgledati kar se da veliki. Njihove noge trde in včasih se celo dvignejo na prste. Psi, ki so prestrašeni, spustijo svoje telo oz. se celo vležejo na tla, kot da bi hoteli reči: "Je že uredu. Sem tako majhen, da te nikakor ne ogrožam." Drža, ki pa jo ljudje najbolj napačno razumejo, je pa, ko se pes trese. Ko se pes nekaj časa trese in potem neha tresti, pomeni, da se bo nekaj zgodilo. Tresenje je znak, da psu postaja neprijetno in pogosto postane grožnja. Znaki sreče vključujejo odprta usta, sproščeno telo in premik teže z ene strani na drugo. Še en pomemben znak je, ko se njihovo telo ukrivi v obliko črke C, ki se imenuje "lok za igro".

 

Glas

Če vam gibanje vašega psa ne pove dovolj, poslušajte njegovo lajanje. Lajež lahko pomeni veliko stvari. Vedno ga je potrebno razumeti v kontekstu. Lajanje v povezavi z igro navadno spremlja sproščena telesna drža in včasih mahajoči rep, kadar pa poteka lajanje v vztrajnih kratkih intervalih, pa to lahko pomeni "Prenehajte s tem!". Če vidite togo telo in slišite renčanje z nizkim glasom, je to lahko opozorilni znak. In potem obstaja še lajanje psa čuvaja, ki je niz kratkega in glasnega lajanja. To je opozorilno lajanje, ki vas obvešča, da nekdo prihaja, daje vedeti, da je tukaj pes, ki je pripravljen na ureditev situacije.

 

Vedenje

Ko vse drugo odpove, pazite na pomembne spremembe v vedenju psa. Destruktivno vedenje, kot je npr. žvečenje stvari, je dober znak, da vaš pes ni zadovoljen. Napogostejši razlog za takšno vedenje je, da pes ni dovolj zunaj ali da se ne giblje dovolj. Druga znak, da je nekaj narobe z njihovim duševnim stanjem, je drastična sprememba v obnašanju: spanje na drugem mestu, skrivanje ali več spanja kot običajno.