Zdravje

Spoštovani, zanima me cena beljenja zob samo zgornjega loka, saj se mi...

Kako hitro rastejo nohti?

13.9.2017
Ko si zlomimo ali poškodujemo noht, se nam zdi, da nohti rastejo neskončno počasi.

3 milimetre na mesec je povprečna hitrost rasti nohtov na rokah pri odrasli osebi. Če ga izgubite, bo trajalo od tri do šest mesecev, da noht na novo izraste v celoti. Nohti na nogah rastejo tudi do štirikrat počasneje kot na rokah in je zato potrebnih od 12 do 18 mesecev da v celoti na novo izrastejo.

 

Hitrost rasti nohtov je odvisna od starosti, spola, letnega časa, prehrane, zdravstvenega stanja in dednosti.

 

Pri otrocih nohti rastejo precej hitreje kot pri odraslih. Tako je vse do pubertete, ko se rast upočasni celo za 50%.

 

Nohti rastejo hitreje poleti, podnevi, pri moških, na dominantni roki in na daljših prstih. Tudi v nosečnosti se hitrost rasti nohtov poveča.

 

Nohti so zgrajeni iz beljakovine imenovane keratin, ki je na voljo v številnih različnih živilih, vključno z jajci, fižolom, oreščki, kvinojo, piščancem, svinjino in ribami. Ob pomanjkanju te beljakovine lahko pride do upočasnjene rasti nohtov.

Poleg keratina, ki tvori fizično strukturo nohtov, potrebujemo še biotin, ki naredi nohte močne. Znan je kot vitamin B7 in ga najdemo v jajčnem rumenjaku, oreščkih, fižolu, gobah in cvetači.

 

Kljub številnim nasvetom in obljubam, ni dokazov, da bi lahko kakorkoli pospešili rast nohtov. Obstajajo pa snovi, ki jo upočasnijo ali pa celo povzročijo njihovo uničenje. To so npr. kemoterapija, razne infekcije in uporaba drog.

 

Čeprav ne moremo vplivati na hitrost rasti, pa lahko z nekaj ukrepi vplivamo na izgled in kakovost nohtov:

  • tedensko oblikujte nohte s fino pilico za nohte. Oblikujte jih v ovalno obliko, kar jim pomaga, da ostanejo močni.
  • vsak dan v nohte in obnohtno kožico vtrite mastno kremo. Redno vlaženje bo preprečilo lomljenje in luščenje nohtov.
  • ne grizite si nohtov
  • jejte hrano bogato z vitaminom B7. V vsakodnevno prehrano vključite čimveč hrane, ki bo okrepila vaše nohte.
  • nohte čimmanj močite. Nosite rokavice, ko perete posodo, čistite ali izpostavljate roke drugim tekočinam. Močenje nohte izsuši in jih naredi lomljive.
  • izogibajte se stiku s kemikalijami. Ko čistite in perete, nosite rokavice. Za odstranjevanje laka za nohte uporabljajte odstranjevalec, ki ne vsebuje acetona. Močni detergenti in druge kemikalije lahko izsušijo nohte in jih naredijo lomljive.
  • izogibajte se mrazu in nastavljajte se soncu. Mraz naredi nohte lomljive, sonce pa tudi pozimi pomaga telesu ustvariti vitamin D, ki ga nohti potrebujejo za rast.