Prosti čas

Pozdravljeni! Mene pa zanima, če si kupiš zavarovanje za primer...

Najpogostejše napake pri lakiranju nohtov

25.6.2017

Ne uporabljate osnove?

Nohti vsebujejo naravna olja, ki preprečujejo, da bi se lak za nohte le-teh dobro oprijel. Zato je potrebno najprej nanesti osnovni premaz, ki ima funkcijo zadrževanja teh naravnih olj, in šele na to običajni barvni lak. Na ta način podaljšate obstojnost manikure za kar nekaj dni. 

 

Rezanje obnohtne kožice

Rezanje kožice ni samo neestetsko, ampak je tudi potencialno škodljivo, saj s tem, ko si ranite kožo na prstih, na široko odprete vrata različnim okužbam. Ko kožica zopet zraste, je luskasta in viseča, kar nikakor ni lepo. Če vam ta del kože resnično ni všeč in se je želite znebiti, jo samo potisnite nazaj proti prstu. To delajte enkrat na teden po tuširanju, ko je koža dodobra zmehčana. Uporabite leseno paličico, ki je prijaznejša do kože kot kovinska. Sicer pa naj bi naše roke imele to kožico, zato jo raje pustite nedotaknjeno.

 

Ne čistite pripomočkov?

Pripomočke za nego nohtov morate po vsaki uporabi očistiti z vodo in milom (lahko tudi z razkužilom), saj tako preprečite okužbe. Nikoli jih ne shranjujte v zaprto plastično vrečko, da bakterijam ne omogočite razmnoževanja.

 

Uporabljanje vatirane palčke za čiščenje napak

Če za čiščenje uporabljate vatirane paličice, se lahko delčki vate kaj hitro ujamejo na še ne posušeni lak in tako uničijo izdelek. Zato, če ste manjšo količino laka nanesli tudi na kožo okoli nohta, uporabite star očiščen čopič za nanašanje laka, ki ste ga namočili v odstranjevalec laka za nohte. Madež očistite takoj, dokler je lak še vlažen in je opravilo lažje. 

 

Nanašanje debele plasti barve

Ker se debel nanos barve suši precej dlje kot tanek, imate v tem primeru veliko večje možnosti, da bo vaš izdelek poln madežev in zarez. Zato je vedno boljše nanesti tri ali štiri tanke plasti laka, kot pa dve debeli, saj lak za nohte enostavno ni narejen za debele nanose. To pravilo lahko malo prilagodite samo pri vrhnjih premazih. Ti so narejeni tako, da se tudi debelejši nanos ne suši predolgo.

 

Stresanje stekleničke za lak

Ko pretresete lak, se v njem naredijo drobni mehurčki, ki so lahko pozneje vidni tudi na nohtu. Zato namesto stresanja, stekleničko raje samo povaljajte med dlanmi in tako premešajte lak brez neprijetnih posledic.

 

Barvanje nohtov v vročem in vlažnem prostoru

Ko si lakirate nohte, poskrbite, da to počnete v suhem in hladnem prostoru, saj preveč toplote ali vlage preprečuje, da bi se lak dobro posušil.

 

Uporaba izdelkov za hitro sušenje

Čeprav se z uporabo izdelkov za hitro sušenje lak hitreje posuši, pa se na žalost tudi vaši naravni nohti prej izsušijo. Če želite zdrave nohte, razen odstranjevalca za lak, ne uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo aceton. Ta namreč povzroči, da se pričnejo nohti lomiti in cepiti. Če težko počakate, da se vam nohti posušijo, raje uporabite olje za nego odnohtne kožice. Ko ga bo koža vpila, boste vedeli, da je lak suh.

 

Lakiranje nohtov v smeri naprej-nazaj

Če si nohte lakirate tako, da čopič vlečete naprej in nazaj, lahko to gibanje v nohtu povzroči drobne razpoke, ki se s časoma samo še povečajo. Zato vlecite čopič le v eni smeri. Sicer je tako proces počasnejši, vendar bodo na koncu nohti bolj gladki in lepši.

 

Sušenje nohtov pod UV lučjo

Tako kot UV žarki škodijo preostalim delom telesa, postarajo tudi vaše roke. Zato za sušenje raje uporabite olje za nego obnohtne kožice ali pa enostavno sušilec za lase.

 

Pomivanje posode in pranje las

Vroča voda je naravni sovražnik laka za nohte, saj barvo dvigne z nohta in tako povzroči, da se prične luščiti. Zato počakajte vsaj šest ur preden potopite roke v toplo vodo. Kadar opravljate gospodinjska opravila, ki vključujejo uporabo tople vode, si vedno nadenite rokavice. Za umivanje las pa, namesto vroče, raje uporabite hladnejšo vodo.

Če želite ohraniti manikuro za čimdalj časa, obstaja slošno pravilo: znižajte temperaturo.