Pravo

Pozdravljeni. Z izvenzakonskim partnerjem živiva skupaj že deset let. Pred...

Nasveti za finančno varnost

20.6.2017
Učinkovito upravljanje denarja je ena izmed ključnih spretnosti v življenju. Kot na mnogih drugih področjih, je tudi tu pomembno, da se izobrazimo o grožnjah in izzivih v svetu. Če si bomo vzeli čas in se izpopolnili v nekaj ključnih načelih, se nam bo to obrestovalo v prihodnosti.

Ne porabi več kot imaš; poskusi živeti z manj kot zaslužiš

Živeti z manj kot zaslužiš, je bistvena spretnost za upravljanje denarja. Tega se da naučiti, za kar pa je seveda potreben čas.

 

Ne pozabite: Za začetek si določite znesek, ki ga boste vsak mesec dali na stran pred vsemi izdatki.

 

 

Ne skoncentriraj se na ceno; poskusi določiti vrednost

Cena, ki jo plačate za naložbo, obrok ali oblačilo, je le del zgodbe. Uspešni ljudje razmišljajo tudi o vrednosti nakupa. Pri naložbah razmišljajo o tem, koliko bodo le-te zrasle v prihodnosti. Pri osebnih predmetih iščejo izdelke višje kakovosti, ki jih bodo lahko uporabljali dalj časa. Na primer, dober par čevljev lahko stane tudi 200 eur ali več, vendar pa jih bomo ob pravilni negi nosili več let.

 

Ne pozabite: Kupujte izdelke višje kakovosti, ki bodo trajali dalj časa.

 

 

Ne zapravljaj denarja za nepotrebne provizije in obresti

Pri bančnem poslovanju je mogoče prihraniti kar nekaj denarja, če pazimo na stanje na bančnem računu, pri dvigih na bankomatih in pri drugih transakcijah. Pazimo, da ne porabimo več kot imamo na bančnem računu, saj so obresti prekoračitve zelo visoke. Če položnice plačujemo preko trajnega naloga in ne preko e-bančništva ali celo pri bančnem okencu, lahko pri samo eni položnici prihranimo od 10 pa tudi do 50 centov. Nekatere položnice je mogoče plačati celo brez provizije na sedežu izdajatelja ali na mestni blagajni. Tudi stroške dvigov na bankomatih lahko zmanjšamo, če dvigujemo samo na bankomatih naše banke.

 

Ne pozabite: Z nekaj načrtovanja se lahko nepotrebnim stroškom preprosto izognete ali pa jih vsaj precej zmanjšate.

 

 

Stroške preračunavaj za daljše obdobje in jih primerjaj z vrednostjo stvari, ki ti nekaj pomenijo

Prihranek 20 centov pri plačilu položnice ne zveni veliko. Ampak, če imate takih položnic npr. vsaj pet na mesec, na leto prihranite vsaj 12 eurov. In to samo pri položnicah! Takih drobnih stroškov se lahko v družini nabere kar nekaj, do konca leta pa si lahko privarčujete za npr. par novih čevljev, pri večjih izdatkih pa celo za kakšen dodaten dan počitnic.

 

 

Po vsaki večji spremembi v življenju prilogodi tudi svoje finance

Ste se pred kratkim poročili? Ste svojega zakonca navedli v oporoki? Medtem ko lahko veliko vaših financ avtomatizirate, je pomembno, da druge prilagodite takoj, ko pride do večjih sprememb v vašem življenju ali v življenju vaših družinskih članov.

 

Ne pozabite: Za vašo finančno varnost je pomembno, da vsaj enkrat v letu pregledate svoje življenje, stroške in načrte ter jih prilagodite trenutnim razmeram.

 

 

Ne bodi zadovoljen z obstoječim dohodkom; poišči način za višji dohodek

Če se vaš dohodek s časom ne zvišuje, inflacija odžira vašo kupno moč. Zato poskusite vsak dan iskati način kako zaslužiti več. Lahko se na primer vpišete v tečaj, ki vam bo dal nova znanja, ali pa v podjetju, kjer ste zaposleni, predlagate izboljšave, ki bodo povečale produktivnost.

 

Ne pozabite: Zahtevajte večjo plačo ali pa z novimi znanji poiščite bolje plačano službo.

 

 

Redno nadzoruj svoje finance

Za doseganje finančnega uspeha je potrebno uvesti nekaj novih navad. Ena izmed njih je redno spremljanje svojih financ. Uspešni ljudje si vsak mesec vzamejo nekaj časa (30 do 60 minut) za pregled vsega kar vpliva na njihov proračun: stroške, naložbe, bančne račune, kreditne kartice in podobno. Ko zaznajo napako ali možnost izboljšave, takoj ukrepajo. Npr. že samo ponudniki telefonskih storitev pogosto oblikujejo nove pakete storitev, ki se jih splača redno primerjati, saj lahko z izbiro novega paketa ali z menjavo ponudnika precej prihranimo.

 

Ne pozabite: Nastavite si mesečni opomnik za pregled svojih financ.

 

 

Ne tvegaj po nepotrebnem, ko gre za denar

Pogosto citiran investitor Warren Buffet pravi:"Prvo pravilo se glasi: nikoli ne izgubi denarja." Vendar pa gre pri vseh investicijah za določeno mero tveganja in s tem za možnost, da bomo denar izgubili. Zato pa uspešni ljudje uporabljajo dve močni orodji za izogibanje izgubam:

  • zavarovanje (stanovanja, vozila, življenjsko zavarovanje) in
  • razporeditev sredstev
 
Ne pozabite: Če zveni prelepo, da bi bilo res (ali če ne razumete za kaj gre), se ustavite in postavite čimveč vprašanj.

 

 

Ne pretvarjaj se, da vse razumeš, ko gre za denar

Svet je velik in zapleten. Ko gre za denar, enostavno ne moremo vedeti vsega. Zato je pomembno, da se zavedamo svojih omejitev in se skoncentriramo na področja, ki jih obvladamo.

 

Ne pozabite: Realno ocenite svoje znanje o denarju in investiranju. Če se vam zdi nezadostno, preberite knjigo ali dve o osnovah.

 

 

Ne prelagaj odgovornosti na strokovnjake

Če o določeni temi (npr. davkih) ne veste dovolj, poiščite nasvet strokovnjaka, vendar se nanj slepo ne zanašajte. Vzemite si čas in postavite čimveč vprašanj ter hkrati poskusite oceniti strokovnost osebe, ki vam svetuje.

 

Ne pozabite: Ko iščete nasvet strokovnjakov, kot so računovodje in odvetniki, postavite čimveč vprašanj in od njih zahtevajte, da vam svoje nasvete tudi razložijo. V nasprotnem primeru je težko ukrepati po njihovih navodilih.

 

 

Ne dopusti, da lov za zaslužkom preraste druge vrednote

Nič ni narobe z ustvarjanjem finančnega uspeha. Višja finančna sredstva nam dajo več možnosti za dosego zastavljenih ciljev. Omogočajo nam tudi boljši dostop do tehnologije, zdravega načina življenja in prostega časa. Vendar pa se moramo zavedati, da je finančni uspeh samo eden izmed vidikov uspešnega življenja. Zato ne smemo npr. zanemarjati zdravja in socialnih stikov pri pehanju za denarjem.

 

Ne pozabite: Preglejte svoje osebne cilje, da vidite, če so v ravnotežju s finančnimi, poklicnimi in družinskimi cilji ter ostalimi dejavnostmi.