Pravo

Pred leti sem znancu posodil večji znesek denarja in se zavaroval z vpisom...

Po razvezi nekaterih stvari ne bi smeli početi

25.6.2017
Čeprav se z ločitvijo konča prenekatera ponesrečena zveza, pa ostanejo otroci, rojeni v njej, za vedno vez med vami in vašim bivšim. Zato je dobro vedeti, česa se je potrebno po ločitvi izogibati.

Sramotenje drugega starša.

Razbitje družine je za otroka zelo boleče. Če pa je še del obračunavanj bivših zakoncev, pa lahko ima to tudi dolgoročne posledice na otrokovi osebnosti. Negativno govorjenje oz. sramotenje drugega starša škodi otrokovi samopodobi. Zahvaljujoč genetiki in vplivom znotraj družine, imajo otroci lastnosti obeh staršev. In ko eden izmed staršev pogosto kritizira drugega, in potem kdaj še otroku reče, da 'si isti kot on/ona', se ima tudi otrok za slabega človeka.

 

Preprečevanje govorjenja o drugem staršu.

Otroci radi govorijo o svojem življenju. Tudi o drugem staršu. In to brez občutka krivde. Zato jim naj starši to dovolijo. Tudi če npr. otrok govori negativno o enem izmed staršev, starš, ki posluša, ne sme pridodajati k tej negativnosti, ampak naj raje poskuša otroku pomagati poiskati rešitev za dano težavo.

 

Razkrivanje umazanih podrobnosti o ločitvi.

Če otroku zaupamo neprijetne podrobnosti o ločitvi, lahko prične otrok gojiti zamere do drugega starša. S tem,ko otroku takšne podrobnosti prihranimo, mu tudi olajšamo postopek ločitve. Zato si za tolažbo po razpadlem zakonu raje poiščite strokovnjaka in ne svojega otroka. Otroku tudi nikoli ne omenjajte stvari kot je npr. preživnina. Nikoli naj bi namreč ne vedel, če drugi starš ne plačuje svojih obveznosti do njega, saj bi lahko mislil, da ga drugi starš nima dovolj rad, da bi zanj plačeval.

 

Skrivanje vsega pred otroci.

Kljub temu pa bi morali otroci nekatere ključne informacije o ločitvi vseeno izvedeti. Seveda kaj in kako je odvisno od situacije in starosti otroka.

 

Izogibanje dogodkom, ker bo tam vaš bivši partner.

Če ne gre za olajševalne okoliščine, kot je npr. zloraba, se boste po ločitvi morali udeležiti tudi kakšnih skupnih dogodkov.

 

Postavljanje sebe v središče pozornosti.

Če ste se odločili, da boste nekje, kjer bo tudi vaš bivši partner, se poskusite obnašati naravno. Namesto da delate scene, se z bivšim partnerjem raje ignorirajte. Ni se vama potrebno niti pozdraviti, imejte pa vedno v mislih dejstvo, da se boste s to osebo srečevali še nekaj let.

 

Vzbujanje občutka krivde pri otroku, ker je bil z drugim staršem.

Ne govorite otroku, kako ste osamljeni, ko gre k drugemu staršu, ali kako žal vam je, da mora iti. S tem mu vzbujate slabo vest vsakič, ko je z vašim bivšim partnerjem. Starši morajo vedeti, da so se ločili oni in ne otrok. Namesto tega mu raje recite, naj se ima lepo, in čas ko ga ni izkoristite za sprostitev.

 

Opravičevanje grdega obnašanja.

Kadar je razveza posledica varanja, naj to ostane med staršema. Če otrok izve resnico, lahko to škodi njegovemu odnosu z obema staršema in tudi kasneje lahko ima težave z zaupanjem v njegovih bodočih razmerjih.

 

Postavljanje otroka med starša.

Če želite svojemu bivšemu partnerju kaj sporočiti ali skupaj z njim sprejeti kakšno odločitev, ne uporabljajte za to svojega otroka kot nekakšnega pismonošo. Namesto tega se raje osebno pogovorita. Pravtako tudi nikoli ne podlezite skušnjavi, da bi otroka zasliševali o podrobnostih življenja drugega starša.

 

Prenašanje svoje nesreče na druge.

Bolečina po ločitvi lahko traja še zelo dolgo, ampak nikar je ne prenašajte na svoje otroke. Noben otrok ne želi neprestano poslušati, kako je bila enemu od staršev storjena krivica. Takšen otrok se počuti kot nadloga, zato ima kot odrasel mnogokrat rajši 'obtoževanega' starša.