Zdravje

Doma vsak dan pijemo zeliščni čaj za žejo. Prijateljica me je...

So skupne večerje ključ do družinske sreče?

20.6.2017
Raziskovalci so ugotovili, da pogosteje kot družina skupaj večerja, boljše je čustveno stanje njenih najstnikov.

Raziskovalci so ugotovili, da so najstniki, katerih družine pogosto večerjajo skupaj, srečnejši. In k temu verjetno ne pripomore samo jedilnik.

 

Raziskovalci na Univerzi McGill so anketirali 26.069 mladostnikov starih med 11 in 15 let. Ugotovili so, da pogosti skupni družinski obroki pozitivno vplivajo na duševno zdravje raziskovancev, ne glede na spol, starost ali socialni položaj. Raziskovalce je presenetil dosleden učinek na rezultat. Družine so se lahko med sabo precej razlikovale: opazovali so take, ki sploh nimajo skupnih obrokov, pa vse do takih, ki jedo skupaj sedem večerov na teden. Pri tem so ugotovili, da je vsaka dodatna večerja povezana z bistveno boljšim duševnim zdravjem mladostnika.

Raziskovalci so ugotovili, da lahko povečano čustveno stabilnost in prosocialno vedenje delno pripišemo večji učinkovitosti v komunikaciji med starši in otroci. Večkrat kot starši in otroci skupaj obedujejo, manj čustvenih in vedenjskih težav imajo otroci. Ti otroci tudi bolj zaupajo in pomagajo drugim ljudem.