Izobraževanje in družina

S punco sva že kar nekaj časa skupaj in se dokaj dobro razumeva. Me pa zelo...

Trije varnostni nasveti za uporabo računalnika

5.3.2017

Zaklenite računalnik, ko ga nekaj časa ne uporabljate

Vas moti, da vsakič, ko vstanete od računalnika, morajo vaši prijatelji ali sodelavci na vašem računalniku na hitro nekaj preveriti na Facebooku ali Twitterju? To lahko enostavno preprečite tako, da pritisnete kombinacijo tipk Windows+L (lock) in računalnik se bo zaklenil ter ob ponovni prijavi zahteval geslo (razen če ste v nadzorni plošči omogočili prijavo brez gesla).

 

Pazljivo berite kaj sporoča namestitveni program

Ko nameščate nove programe, bodite pozorni in temeljito preberite, kaj vam sporoča namestitveni program. Vedeti morate, da danes tudi popularni programi poskušajo namestiti še raznorazne dodatke (druge programe), ki jih vi ne želite imeti. Pogosto se zgodi, da si namestimo predvajalnik za glasbo, zraven pa dobimo še program, ki nam prikazuje reklame ali posebno ponudbo v trgovinah in podobno. Zgodi se celo, da nehote namestite tudi zlonamerni program. Bodite pozorni ko nameščate programe ter ne pritiskajte gumba "Naprej", brez da bi se prepričali, kaj piše na zaslonu. Če se vam zdi, da vam program na vsak način želi namestiti nekaj, česar si ne želite, raje poiščite alternativo.

 

Poganjanje programa na okuženem računalniku

Pogostokrat se zgodi, da nekateri virusi (imenovani malware) preprečijo, da bi vaš računalnik lahko poganjal določen program. Če želite tak program kljub temu pognati, lahko to poskusite na dva načina. Prvi je, da spremenite ime takega programa (program s končnico 'exe'. primer: preimenujte datoteko iz 'poker.exe' v 'soker.exe'). Če to ne deluje, lahko poskusite spremeniti samo končnico programa v '.com' (primer: preimenujte datoteko iz 'poker.exe' v 'poker.com'). Windows bodo program izvedli, kljub temu, da ste končnico spremenili.