Zdravje

Vprašal bi vas glede pripomočkov za maksimalno dobro ustno higieno....

Velika nihanja krvnega tlaka so lahko pokazatelj težav s srcem

18.6.2017
Vrednosti krvniga tlaka bi morale biti skozi čas relativno stabilne, ne glede na to, da imate visok krvni tlak

Glede na obsežno študijo o bolnikih, ki se zdravijo zaradi visokega krvnega tlaka, so lahko velika nihanja krvnega tlaka znak poškodbe arterij, bolezni srca ali srčnega popuščanja.

 

Čeprav se zdravite zaradi visokega krvnega tlaka, je dobro vedeti, da bi le-ta moral ostati skozi čas relativno nespremenjen.

 

Raziskovalci so v študiji, objavljeni v reviji Annals of Internal Medicine, pregledali podatke pacientov, ki se zdravijo z zdravili proti visokemu krvnemu tlaku in z zdravili za zniževanje lipidov s katerimi preprečujejo pojav srčnega infarkta. Zanimala jih je povezava med vrednostjo krvnega tlaka in pojavnostjo katerega izmed srčnih dogodkov.

 

25.814 udeležencev študije je imelo 7 meritev krvnega tlaka v obdobju 28 mesecev. Na koncu raziskave so preverili, če se je pri katerem izmed sodelujočih pojavila katera izmed bolezni srca in ožilja ali pa je celo umrl.

 

Po analizi 1.948 smrti, 606 infarktih, 921 srčnih popuščanjih in 1.194 usodnih srčno-žilnih boleznih ter neusodnih miokardnih infarktih, ki so se zgodili med raziskavo, so raziskovalci ugotovili, da so udeleženci, katerih krvni tlak je med posameznimi meritvami močno nihal, bolj verjetno doživeli neke vrste srčni dogodek. Poleg tega so ugotovili tudi, da večja sprememba krvnega tlaka pomeni tudi večje tveganje za pojav enega od teh dogodkov.

 

Zato bi morali imeti bolniki svoj krvni tlak pod nadzorom in se posvetovati s svojim zdravnikom kadar pride do večjih nihanj.