Izobraževanje in družina

Je mogoče nekje pri petdesetih še pridobiti empatijo? Moj mož...

Dedek razvaja vnuka

5.8.2017  |  (1176 dni)

Moj problem je sledeč: ker sva z možem v službi enkrat tedensko na isti izmeni, ima takrat sina v varstvu dedek, ki svojega vnukeca razvaja. Sicer vse lepo razumljivo, vendar dediju nikakor ne moreva dopovedati, da vnuka astronomsko razvaja. Posledica tega je, da se je sin tako zelo razvadil, da ne upošteva pravil, katerih je vajen. Kaj menite, se z dediju še bolj strogo pogovoriti in mogoče zanetiti požar ali kaj drugega, preprosto najti osebo, ki bo za plačilo pazila na sina in s tem onemogočiti preživljanje časa z dedijem?

ODGOVORI

Matjaž, programer
48 let

Otroka dedku ne moreta vzeti, saj ne gre za nasilje, maltretiranje ali kaj takega, pač pa samo za navadno razvajanje. Vsakemu otroku to odgovarja in tudi vajinemu. Poskrbita samo za to, da ga vidva še naprej učita kaj je prav in kaj ne in samo opozarjajta na ekstreme, ne pa na vsako malenkost, ki v življenju otroka ne bo pomembna.

Maja, gimnazijka
21 let

Zdi se mi, da preden razmišljaš o varuški, bi se bilo najbolje dobro pogovoriti z dedijem. Razložita mu situacijo tako, da bo razumel, da je zaradi njegovega razvajanja vnuk spremenil obnašanje in da če s tem nadaljuje, lahko problem preide iz domačega okolja tudi v drugam, npr. v šolo. Lepo mu povejte, da ni problem, če ima vnučka rad in mu zato več dovoli in ga rahlo razvaja, samo naj se drži določene meje, sicer bo njegovo razvajanje imelo obraten učinek na vnuka, saj mu bo razvajena osebnost samo škodovala v življenju. Na lep način pa mu tudi dajta vedeti, da če tega ne bo upošteval, ne bosta imela druge izbire, kot da vnučku onemogočita, da z njim preživlja čas.

Denis, turistični delavec
31 let

Večni problem, niste edini. Pri nas smo se pošteno skregali zaradi tega. Oči nas je učil kako so nekoč skromno živeli, brez današnjih dobrin, nas tako tudi vzgojil, da smo odrasli v poštene, s skromnostjo zadovoljne ljudi. Vendar pa se pri vzgoji vnukov ne drži tega, nasprotno. Od sladkarij, denarja do hitre hrane, kar me je še najbolj razjezilo. Kadar so skupaj seveda vsakič najprej obiščejo McD, kjer se napokajo hitre hrane in potem se še zlažejo, da so kosili doma. Ampak, kot sem napisal, pri nas smo naredili "izredno sejo" in temu naredili konec, z resnimi argumenti in "malo težjimi" besedami, vendar smo na koncu prišli do pravega zaključka in sedaj se vsi držijo naših pravil. 

Karmen, samostojna podjetnica
49 let

Stiki otrok s starimi starši so neprecenljivi, zato jih nikar ne onemogočajte. Z dedkom se seveda pogovorite, vendar ne računajte na spremembo, če do sedaj niste nič dosegli. Raje otroku, na prijazen in starosti primeren način, vedno znova razložite pravila obnašanja doma oz. izven dedkovega 'dometa'. Verjemite, da otroci zelo hitro spoznajo kaj se kje sme in kaj ne. In če je sin deležen dedkovega razvajanja samo enkrat tedensko, to ne bi smelo pomembno vplivati na ostalih šest dni polnih reda. Drugače pa velja: starši vzgajajo, stari starši razvajajo. In hvala bogu za stare starše!