Zdravje

Stara sem 30 let, trenutno na bolniški zaradi gronoloma, ki se mi je...

Ljubosumnost med mladimi

25.6.2017  |  (1217 dni)

Moj prijatelj ima že dve leti punco. Preden jo je spoznal, smo se veliko družili, zdaj ga pa punca ne pusti nikamor. Še takrat, ko ga prepričamo, da gre z nami samo na kavo, ona tega ne sme izvedeti. Po drugi strani pa tudi on njej ne dovoli, da bi šla kam brez njega. Meni se zdi taka zveza brezveze. Kaj naj naredim, da bo tudi prijatelj videl, da to nima smisla?

ODGOVORI

Karmen, samostojna podjetnica
49 let

Žal so take vrste zvez kar pogoste. Priznam, da sem do nedavnega mislila, da prevladujejo zgolj med starejšimi pari.

Osebno mislim, da takšno obnašanje kaže na veliko nezaupanje med partnerjema in hkrati na njuno nizko samopodobo, saj zvezo enačita z lastniškim odnosom. V zdravem odnosu se partnerja spoštujeta in cenita čas, ki ga preživita skupaj, hkrati pa vesta, da mora vsak izmed njiju znati funkcionirati tudi zunaj zveze. Ker je človek socialno bitje, mu večinoma ne zadošča samo družba enega človeka, pa čeprav je to njegova najljubša oseba. V času zaljubljenosti to še nekako gre, ko pa zveza preide na višjo stopnjo (nekako po treh do šestih mesecih), pa to ne gre več. Sčasoma taka zveza postane utesnjujoča in če nekako preživi, je vsaj ena oseba v njej nesrečna. Bistvo zdravega odnosa bi moralo biti vzajemno zaupanje in zavest, da je srečno partnerstvo zveza dveh srečnih ljudi. In dvomim, da je srečen tisti, ki se mu v življenju nič ne dogaja oz. samo tisto, kar mu partner dovoli.

In zakaj bi bil kdo z nekom, ki mu ne zaupa? Mogoče zato, ker ga je strah, da je to edini partner, ki ga lahko dobi?

Maja, gimnazijka
21 let

Popolnoma se strinjam s tabo. Zveza, v kateri ne sme nihče nič narediti brez drugega, ni zveza temveč zapor. Če onadva nimata nič proti takšni zvezi, zanju to ni problem, vendar se morata oba zavedati, da čeprav sta v zvezi, imata še vedno oba vsak svoje življenje in tudi svoje prijatelje. Morda bi bilo pametno, da za začetek razložiš prijatelju, da zaradi takšne zveze trpi vajino prijateljstvo. Prosi ga, naj se s punco zmenita za bolj sproščeno zvezo, kar ne pomeni da bi trpela njuna zveza, saj lahko imata še vseeno super ljubezensko življenje, tudi če nista zmeraj skupaj kot rit in hlače.

V življenju ni dovolj imeti samo partnerja, potrebni so tudi prijatelji in onadva se morata zavedati, da če jih bosta zanemarjala na račun zveze, jih bosta izgubila.

Denis, turistični delavec
31 let

Pozdravljen, 

tudi meni se zdi taka zveza brezveze, ampak mislim, da si tukaj nemočen. Če še nimaš punce, ti priporočam, da si jo najdeš. Potem boš tudi sam postal takšen, bolj ali manj, in se za te zadeve potem ne boš 'sikiral'. Prijateljev, še posebej tistih tapravih, ne smeš nikoli imeti na stranskem tiru, vsaj ne za dolgo.