Pravo

Spoštovani! Pred več kot dvajsetimi leti sem kupil parcelo, ki ima...

Sama na izlet?

29.7.2017  |  (1183 dni)

Z možem sva že dolgo poročena, otroci me vedno manj potrebujejo. Moja težava je v tem, da bi kdaj kam šla, možu pa se nikoli ne da. S prijatelji še gre na kakšno tekmo ali piknik, tudi za ves vikend, Prijateljice me vzpodbujajo naj grem kar sama oz. organizirano, pa se mi zdi, da to nekako ni primerno. Pa tudi mož o tem noče nič slišati. Sicer rada planinarim in kolesarim in se na sploh družim z ljudmi, vendar imam za to zadnje čase vedno manj priložnosti, saj je mož postal pravi zapečkar. Res ne vem kaj naj naredim. Včasih se mi zdi, da se mi bo od dnevne rutine kar zmešalo.

ODGOVORI

Karmen, samostojna podjetnica
49 let

Poskusite se včlaniti v kakšen klub ali društvo. Mogoče s kakšno prijateljico ali sorodnico. Praktično vsaka vas ima vsaj planinsko društvo. Seveda povabite tudi moža. Vsakič na vsak izlet, čeprav verjetno ne bo šel. Gre za to, da ga počasi privadite na idejo, da, čeprav njemu ni, vam pa je. Na sprehod ali kolesarjenje lahko greste tudi sami. Mogoče se z možem dogovorite, da vas pride kam z avtom pobrati in ga tako nekako vključite v te nove samostojne dejavnosti. Če mu ne bo za to, pa tudi prav. Seveda pa morate najprej sama pri sebi spoznati, da je to čisto primerno. Šele takrat lahko v to prepričate tudi koga drugega.

Denis, turistični delavec
31 let

Lepo pozdravljena,

z možem se sprva pomeni o svoji želji, ne potiskaj svoje 'potrebe' na stran, ker kot vidiš on poskrbi zase. Ker bo verjetno nasprotoval tvoji želji, čeprav silno upam da ne (potem so tvoje težave rešene), mu ponudi, da gresta skupaj na krajši izlet. Dandanes je mnogo privlačnih turističnih zanimivosti povsod okoli nas in ni potrebe takoj kam daleč. Če mu pa tudi to ni všeč, ti pa enostavno priporočam, da se mu upreš in odideš na enodnevni izlet v gore z družbo ali kakšnim društvom in brez slabe vesti uživaš v tem dnevu. In potem tako naprej nadaljuješ, seveda ga poskusi prepričati da gresta skupaj. V glavnem pa ne pozabi, da se enkrat živi in da živiš predvsem zase!

Matjaž, programer
48 let

To je tipičen partnerski odnos v Sloveniji. Kar veliko jih poznam, ki imajo enak problem ali pa malenkost drugačen: da nobeden ne sme nikamor. V tvojem primeru gre vsaj mož (kar pa ni plus za tebe). Pomembno je da veš, da na vsakem sprehodu ne rabiš zraven moža. Moj nasvet je, da se z možem lepo pogovarjata o tem, kako ti vidiš vse to. Pa ne v stilu "usediva se dol in se pogovoriva zdaj", pač pa da taki pogovori postanejo normalni, na dnevnem redu in nevsiljivi. Na tvojem mestu bi najprej povedal, da greš ven s kako kolegico, na čaj ali kavo. Privošči si to dvakrat na teden, potem pa se  s katero kolegico dogovori, da gresta na sprehod v park ali na kak hribček in tako dalje. Ko bo mož imel svojo družbo, pojdi s kolegicami v kino ali na večerjo, zakaj pa ne? Če bi ti karkoli očital, mu lahko prijazno poveš, da tudi on se dobiva s svojo družbo, zakaj se ti ne bi smela s svojo, saj vendar nisi v zaporu. Ko se boš navadila čajev, kina in večerij (torej kratkih razvajanj) pa se boste s kolegicami prej ko slej dogovorile za kak večji izlet. Lahko pa se vedno pridružiš raznim planincem in popotnikom, saj forumov in Facebook strani, kjer se združujejo in pogovarjajo je ogromno. Za začetek pokliči dve dobri prijateljici in odpri Facebook.