Zdravje

Pri obeh trojkah spodaj, ki sta malo višja, se mi odmika dlesen. Kaj...

Sin vedno odneha

4.7.2017  |  (1208 dni)

Imam 12-letnega sina. Pogosto se loti kakšne nove dejavnosti, v kateri pa potem ne vztraja. Glasbena, nogomet, atletika, tuj jezik, ... Najprej je ves zagret in dolgo tečnari, da ga vpišem, potem je pa kmalu vse brezveze. Ker želim, da se kaj novega nauči, bi rada, da pri kakšni vztraja dalj kot dve leti. Ne vem ali ga naj silim, prosim, ali pa mu dovolim, da pač vedno odneha in preizkuša nove stvari.

ODGOVORI

Karmen, samostojna podjetnica
49 let

V preizkušanju novih stvari ni nič narobe, saj s tem raziskuje in si širi obzorja. Ker pa so razne dejavnosti navadno povezane tudi z materialnimi stroški, bi bilo dobro, da se vsaj o tem delu pogovorita in dogovorita v smislu: če ti kupim športne copate za nogomet, boš treniral vsaj pol leta. Otrok se mora pri tej starosti že zavedati, da imajo naše odločitve tudi posledice. Zato lahko novo dejavnost uporabite tudi za treniranje vztrajnosti in navajanje na posledice naših odločitev. Pred vpisom se npr. dogovorita, da pri vsaki novi dejavnosti vztraja vsaj mesec ali dva, da jo dodobra spozna. Pri dejavnostih, ki se pa vam zdijo pomembne, pa po mojem mnenju čisto nič ne škodi tudi malo prisile. Saj včasih je pa treba početi tudi kaj kar ni tako fajn, je pa koristno.

Maja, gimnazijka
21 let

Tvoj sin je v obdobju pubertete, ko se tako njegovo telo kot tudi duševnost spreminjata. Trenutno išče samega sebe, zato probava veliko različnih stvari. Ker pa se njegovi interesi hitro spreminjajo, ne ostane pri nobeni stvari zelo dolgo. Zdi se mi, da bi ga bilo najbolje pustiti, da preizkuša nove stvari, tudi če je že očitno, da bo prej ali slej odnehal. Morda ti tega ne opaziš, ampak tudi v takšnem kratkem času zagotovo pridobi nekaj novega znanja, četudi je nepopolno. Brez skrbi, čez čas bo našel tisto stvar, ki ga res vleče, in takrat se ji bo v celoti posvetil. Ker pa je še ni našel, pa mu še naprej omogočaj, da jo išče, in prej ali slej jo bo odkril.

Matjaž, programer
48 let

Razloži mu, da skakanje z ene na drugo stvar ni dobro in da tako nikoli ne bo zadovoljen, ker nikoli ne bo uspešen v tem kar počne. Naj si izbere stvar, ki ga najbolj veseli in vztraja. Še najbolje pa je, če bi se v kak klub vpisal skupaj z najboljšim prijateljem, ker bosta (bodo) drug drugega spodbujali. Tudi če kateri od njih konča čez leto ali dve, bo tvoj sin že tako navajen te dejavnosti, da mu bo všeč in bo ostal. Torej pogovori se z njim in ga vprašaj kateri prijatelj bi lahko šel z njim in kaj bi trenirali.

Denis, turistični delavec
31 let

Samo siliti ga ne, to je najslabše. Menim, da je otroka potrebno čim bolj podpirati ne glede na to česa se loti. Pomembno je, da se skupaj potrudita, najdeta tisto kar ga najbolj veseli, če pa ne ve kaj ga najbolj veseli, pa mislim, da ni bojazni, važno je, da ima neko dejavnost, pa čeprav začasno in potem spet drugo, samo da je aktiven in da prosti čas porabi čim dlje od računalnika, ker za to bo še čas. Lp