Pravo

Pozdravljeni. Z izvenzakonskim partnerjem živiva skupaj že deset let. Pred...

Kako zaščititi otrokovo dediščino

14.11.2017  |  (970 dni)

Pozdravljeni. Z izvenzakonskim partnerjem živiva skupaj že deset let. Pred leti sva vsak prodala svoje stanovanje in skupaj kupila manjšo hiško. Skupaj imava otroka. Moja težava je v tem, da bi rada skupno premoženje obvarovala pred partnerjevim otrokom iz prejšnjega zakona. Kljub temu, da težko shajamo, partner ogromno pomaga svojemu otroku pri gradnji hiše. Fizično in finančno. Skrbi me, da bo ta 'otrok' kasneje, kjub očetovi izdatni pomoči, vseeno zahteval svoj del dediščine na najinem premoženju, čepraj je ogromno od očeta dobil že sedaj. Partner o mojih skrbeh noče nič slišati. Zanima me, kaj lahko naredim jaz, da se bo to partnerjevo financiranje svojega otroka upoštevalo pri delitvi dediščine oz. če se lahko ta sredstva v sedanjosti štejejo kot nekakšno izplačilo dediščine v naprej. Naj še dodam, da je partner svojemu otroku prepustil tudi svoj delež hiše ob ločitvi od svoje prve žene.

Odgovor

Pozdravljeni,


sami tega ne boste mogli urediti.


Otrok vašega partnerja je dedič v prvem dednem razredu, kar pomeni, da v kolikor bi prišlo do zakonitega dedovanja po vašem partnerju ste trije zakoniti dediči (vi, vajin skupni otrok in otrok vašega partnerja), ki bi dedovali po enakih deležih. Vi lahko uveljavljate pravico do polovice skupnega premoženja, kar pomeni, da se deduje polovica skupnega premoženja.


Tudi, če bi vaš partner napisal oporoko in bi svoj del premoženja prepustil vam in vajinemu otroku, ima njegov otrok pravico do nujnega deleža (ki znaša polovico tistega, kar bi mu pripadalo po zakonu).


Je pa možno, da v oporoki navede, da je bil njegov otrok dedno že poplačan oz. odpravljen in jasno ter nedvoumno zapiše na kakšen način je bil poplačan oz. odpravljen. Pri tem je potrebno upoštevati, da je bil dedno odpravljen oz. poplačan vsaj do višine nujnega deleža.


Če potrebujete pomoč pri razrešitvi konkretnega primera, me lahko kontaktirate na 040 850024.


Lep dan,

Mateja Trinker, univ. dipl. prav.


Odgovor je zgolj informativne narave, saj nisem seznanjena z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi. Za odgovor na konkretno vprašanje je potreben vpogled v celotno dokumentacijo in seznanitev z vsemi okoliščinami. Iz tega razloga lahko služi zgolj kot pomoč pri razumevanju zastavljenega vprašanja.univ. dipl. prav.
Svetujemo s področja dednega, delovnega in obligacijskega prava!
 

Vprašanja in odgovori