Zdravje

Pozdravljeni, zanima me koliko pri vas stane izdiranje zgornjega modrostnega...

Spanje pri starših/očetu

6.11.2017  |  (648 dni)

Spoštovana, smo ločena družina. Otroci so stari 6, 11 (deklici) in 16 (fant) let. Najini trije otroci preživljajo teden pri meni-mamici, čez vikend pa so pri očetu (tri vikende na mesec, enega pri mami). Skupaj z nami živi tudi moj sedanji partner in moj nečak (najmlajši sin moje preminule sestre - rejništvo). Ločila sva se pred 4 leti in od takrat imajo pri meni svoje sobe (dekleti skupaj, dečka skupaj) s svojimi posteljami. Prav tako sem navajala najmlajšo hči na samostojnost in spanje v svoji postelji, kar je lepo osvojila. Obe dekleti večkrat mesečno prosijo/pridejo se \"pocartati\" k nama k partnerju, kar dovolim, a jih po nekaj časa napotim nazaj v svoje postelje.Vprašanje: Sin in starejša hči pravita, da jima oče naroči, da morata spati pri njemu ali pri njegovi mami (njihovi babici). Kljub njunim prošnjam, da bi želela spati v svojih sobah (kar ju imata) in v svojih posteljah, ju on zavrne in pravi - da če ga/jo imata rada, bosta spala v njegovi postelji. Tudi najmlajša hči spi pri njemu ali njegovi mami (najmlajša nima svoje sobe - svojo prejšnjo posteljico pa je že prerasla in nima nove). Razložil jima je, da je to čisto ok-ej, da spijo vsak na svoji strani in da če ga imajo radi bodo to naredili... Sama bi jih rada zaščitila. V mirnem pogovoru z njim, da to kar počne ni prav in posebej ni prav, da če otroci ne želijo spati pri njem, naj jih ne sili. Očital mi je, da želim odvrniti otroke od njega. Želim to rešiti na miren način, saj ga imajo dekleta zelo rada (starejši sin se z njim ne razume a spoštuje dogovore - asperger). Želela bi mu ponuditi strokovno razlago, o tem kaj počne in kakšne so lahko posledice. V kolikor ne bo razumel in ne bo nehal s početjem, bom otroke zaščitila po pravni poti. Ali mi lahko poveste ali razmišljam preveč ozko in mi mogoče pojasnite kaj lahko še storim?! In ali mi lahko strokovno pojasnite kako je na tej stvari? Marjanca

Odgovor

Pozdravljeni,

v odnosih med bivšima partnerjema je pogosto preveč čustvenih zamer na eni ali drugi strani, zato je težko doseči razumen pogovor. Iz opisanega predvidevam, da ste si vi uredili novo življenje, bivši partner pa živi sam pri svoji materi?

Mogoče zaradi tega še toliko bolj išče neko čustveno povezavo z otroci, seveda na neprimeren način. Otroci so v letih, ko se počasi od staršev osamosvajajo in želijo imeti svoj intimen prostor. S spanjem v isti postelji oče posega v njihov intimni prostor. Če otrokom to ni všeč, to ne pomeni, da ga imajo zato kaj manj radi. Oče bi moral spoštovati njihove želje in razumeti, da jih bo z vsiljevanjem v njihov intimni prostor le porival vedno dlje od sebe. To je oblika čustvenega izsiljevanja, ki ne prinese željenega rezultata (če me imate radi, boste spali z mano).

Vi mu lahko to le še enkrat poskusite razložiti, tudi tako, da mu poveste, da kadar otroci spijo pri vas, želijo biti v svoji sobi in jim to dovolite, ker spoštujete njihov intimni prostor (s puberteto se ta poveča), sicer pa se pogovorite z otroci, da če jim to ni všeč, naj mu to povedo sami (bo lažje in manj čustveno sprejel od njih).

V kolikor boste opažali, da so otroci zaradi tega v stiski, da se z očetom ne morejo pogovoriti, pa se posvetujte na CSD. naj mu tam svetovalka na primeren način pojasni (ga povabi na razgovor).


Vse dobro želim.

univ.dipl.psih.

Če vas pestijo težave v šoli, doma, se ne razumete z učitelji, starši, prijatelji, vas zanimajo informacije v zvezi z možnostmi izobraževanja v različnih srednjih šolah ali na fakultetah...

 

Vprašanja in odgovori