Prosti čas

Že dolgo razmišljam o trekingu na streho sveta. In glede na to, da...

Kako otroku odvzeti telefon?

25.9.2017  |  (1101 dni)

Kot verjetno veliko drugih otrok, tudi naši najstnici izkoristita vsako priložnost, za uporabo pametnega telefona. Skoraj nikoli za glasovni pogovor, vedno za klepetanje v klepetalnicah, izmenjavo selfijev ali pa samo za pregledovanje naključne vsebine na facebooku, instagramu in kar je še takih strani. Seveda se na to temo veliko prepiramo. Želim si, da bi te naprave enostavno izginile, ker tako močno posegajo v naša življenja. Imate kakšen predlog, kako pri otrocih omejiti uporabo telefonov, ker pri nas noben dogovor ne zdrži, ker je na koncu vedno "samo še tole", "nujno je", konča pa se "kaj mi samo težiš, moji prijatelji pa lahko ..."?

Odgovor

Resnično je na nas starših, da določimo realno mejo glede časa uporabe telefona čez dan in se jo v prvi vrsti mi držimo. Vsekakor vsem staršem svetujem, da npr. po 21.00 uri (odvisno od starosti) mora vsak otrok telefon ugasniti in ga predati staršem. Otroke telefoni mikajo, na družbenih mrežah se veliko dogaja in  normalno je, da želijo čim več. Mi smo tisti, ki jih moramo naučiti odrekanja. Pomembno je, da smo pri tem odločni, samozavestni in da ne popuščamo, saj nas otrok ne bo vzel resno. Če danes popustim, bo avtomatsko pričakoval, da mu bom jutri tudi. Doslednost in odločnost je naloga staršev.


Ko otrok reče, samo še tole, se vi lahko odzovete: Poglej, lahko samo še tole, ampak potem telefon ugasneš in ga dobiš šele jutri popoldan. V primeru, da zaključiš takoj v tem trenutku, boš jutri telefon lahko uporabljala kot običajno. Si me razumela, kaj sem rekla? Prosim ponovi... Torej, če ne ugasneš sedaj, jutri do 17.00 nimaš telefona. Kaj boš izbrala? Kaj ti je bolj pomembno - da si sedaj še dopisuješ ali da jutri telefon uporabljaš kot običajno?


Ključno je, da potem pri tem vztrajate in zdržite vse otrokove pritiske in drame, kaj so vse zamudili, koliko nujnih stvari bi morali opraviti ipd. Če se to zgodi, samo ponovite: Kdo je to izbral, da si sedaj brez telefona? Kdo je odgovoren, da si brez telefona?


Vse dobro, Leauniv. dipl. psih.
V centru Platea svetujemo in nudimo celostno podporo staršem in otrokom, ko se soočajo s čustvenimi, vedenjskimi in vzgojnimi izzivi. Otrokom in mladostnikom pomagamo premostiti stiske, da ponovno začutijo pogum in zaupanje vase, staršem pa, da skozi osebno transformacijo pridobijo energijo in samozavest za sočutno vzgojo, modrost za razumevanje ter potrpežljivost za čudovite odnose s svojimi otroki. Ker se zavzemamo za celosten pristop k reševanju stisk, vam psihologi in terapevti nudimo podporo s svetovanjem in pogovorom ter tudi energetko podporo, obraznorefleksoterapijo in terapijo s pomočjo konja. Pomemben del našega programa je tudi svetovanje glede prehrane in zdravega življenjskega sloga. Trdno verjamemo, da ima vsak izziv, s katerim se srečujemo starši oziroma naši otroci, rešitev. Naša naloga je, da najdemo najbolj ustrezen način reševanja in odkrijemo pot, po kateri vsak posameznik najlažje hodi. Strmimo k temu, da starši in otroci kljub morda težkim življenjskimi situacijami dobijo čudovita krila, ki jim omogočajo, da samozavestno, odločno ter z zaupanjem v dobro podajo na pot premagovanja izzivov.
 

Vprašanja in odgovori